Wat mag jij niet van jezelf?

Heb jij ook wel eens dat je iets van jezelf niet mag? Iets dat je graag wil, maar waarvan je vindt dat je het moet laten, omdat… Ja, waarom eigenlijk?

Ik heb het niet over minder dierproducten gebruiken zodat om milieu- en dierenleed te beperken. Ook niet over geen nieuwe en enkel tweedehands kleding kopen. Of het inslikken van goedbedoeld advies, omdat je best weet dat je gesprekspartner op een luisterend oor zit te wachten. Dat zijn dingen waarvan je weet waarom je het doet, al is consequent zijn uitdagend. Nee, ik heb het over beperkende overtuigingen die je echt niet (meer) dienen. Dingen die je jezelf oplegt of onthoudt omdat het zo hoort, ook al is er geen directe aanleiding meer voor.

Na mijn uitroep begin april dat jij en ik tijdens de lockdown niets hoeven behalve overleven, ben ik er eentje frontaal tegengekomen: ik mag niet stilzitten. Ik moet productief zijn, bijdragen, want als ik rust, profiteer ik alleen maar, gebeurt er niets, draag ik niet bij aan het beter maken van de wereld, ben ik niet goed genoeg en als ik ‘m helemaal naar beneden volg heb ik uiteindelijk geen bestaansrecht.

En er is genoeg te doen: #blacklivesmatter, de pride-maand en de klimaatcrisis komen niet uit de lucht vallen en problemen lossen zichzelf niet op. Met het gewicht van de wereld op mijn schouders werk ik mijn billen eraf en vind ik vervolgens dat het toch nog niet genoeg was. Wat een fuik, zo’n doorgeslagen ethisch kompas.

Ik heb in de corona-lente stevig gestoeid met deze idealistische en perfectionistische kronkel. De conclusie was niets nieuws onder de zon, en toch revolutionair om mezelf toe te staan: als ik goed voor mezelf zorg, kan ik beter voor alles en iedereen om me heen zorgen.

Dus om op te laden neem ik de zomer vrij. Vanaf 10 juli ga ik twee maanden (en misschien nog wel langer) eten, sporten, en slapen, en dat is het wel zo’n beetje. Voor daarna maak ik nog geen afspraken, dat zie ik dan wel weer. Dat voelt vervreemdend, want wàt een contrast met mijn eerdere gang van zaken, maar ik zie ook ontzettend uit naar de rust.

Heb jij ook iets wat je niet doet, maar wat je eigenlijk wil, of zelfs nodig hebt? Waarvan je weet dat het anders moet, maar het veranderen is toch wel spannend?

Doe het.
Maak een keus, spreek je uit.
Je hebt meer invloed dan je ziet.
Je durft meer dan je denkt.