Racisme is ontoelaatbaar

Er had een blog op je scherm kunnen verschijnen met allerhande overdenkingen. Het zag er gelikt uit. Maar dit is niet het moment daarvoor. Dit moment vraagt om aandacht voor een waarheid waar lang aandacht voor is gevraagd en waar niemand meer onderuit komt.

Zwarte levens doen ertoe. Racisme is ontoelaatbaar, op kleine en grote schaal, bewust of juist ingesleten. Witte schaamte is iets waar ik, en waar we, zelf mee heb(ben) te dealen.

Het is rauw en het doet pijn en er is zo veel verdriet. Maar het is wel wat leeft, wat ècht is, en daarom is dit waar onze aandacht heen moet. Ook de mijne. Racisme bestaat namelijk alleen maar in relatie tot anderen.

Ik spreek me uit tegen racisme, want door te zwijgen herhaal ik racisme juist.

Voor de witte mensen die dit lezen: ik nodig jou uit om je op jouw manier ook uit te spreken, er is zo veel mogelijk. Collega’s aanspreken, een post delen op je socials of een donatie doen aan anti-racistische belangenbehartigers (NL of VS). Je kunt ook luisteren als mensen van kleur spreken over hun ervaringen, of tijd maken om je in te lezen en te zitten met je ongemak. Die laatste doe ik veel. Voortschrijdend inzicht komt vaak met cognitieve dissonantie en schaamte hoort erbij. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik, jij, wij eruit komen zonder die moeilijke gevoelens te projecteren op mensen van kleur en door ongemak te verwerken samen met andere welwillende witte mensen.

Voor de mensen van kleur die dit lezen: ik ben graag aanspreekbaar, want ik wil gelijkwaardigheid voor alle mensen. Zie je me ooit iets doen wat (onbedoeld) racistisch is, en heb je de bandbreedte? Dan waardeer ik het ontzettend als je me erop aanspreekt, ook als dat op een later moment is. Alvast veel dank.

Toegankelijke bronnen die me afgelopen tijd hielpen de Black Lives Matter-beweging beter te begrijpen:

… James Baldwins oprechte en poëtische wanhoop over racisme.
-> I Am Not Your Negro (documentaire)

… hoe Anoesha Nzume alledaags racisme ontmantelt.
-> Hallo Witte Mensen! (boek) en Dipsaus (podcast)

… dat in sekspositieve en polyamoreuze omegevingen racisme ook aanwezig is.
-> Love Isn’t Colorblind (boek)

… hoe racisme op alle mogelijke manieren je leven binnensijpelt, zelfs in een zogenaamd liberale omgeving.
-> Dear White People (serie)

… Nobelprijswinnende literaire schoonheid, die schrijnt en zichtbaar maakt.
-> Toni Morrison (boeken)

… dat racisme verbonden is aan gender, klasse en seksuele gerichtheid. Nu, en eerder.
-> Pose (serie)

… dat de Noord-Amerikaanse War on Drugs racistisch gedreven is.
-> Grass Is Greener (docu)